Lider Pet Food Akademi - Taurin Nedir? Kediler İçin Neden Önemlidir?

Taurin Nedir? Kediler İçin Neden Önemlidir?

Paylaş:

Taurin bir amino asittir ve moleküler yapısı C2H7NO3S'dir. Normal vücut fonksiyonu için ihtiyaç duyulan çeşitli proteinleri oluşturmak için diğer amino asitlerle uzun zincirler halinde bağlanan diğer amino asitlerin aksine, taurin vücudun birçok hücresinde/dokusunda ve karaciğer tarafından üretilen bir sindirim sıvısı olan safrada serbest olarak bulunur.

Taurin, kedilerde esansiyel bir amino asit olarak kabul edilir. Diğer bir deyişle, dışarıdan alınması zorunlu aminoasittir. İnsanlar gibi diğer omnivorlar, amino asitlerden yeterli miktarda taurin sentezleyebilir (metiyonini sisteinden taurine dönüştürür). Kedilerde az miktarda taurin üretilir, ancak sisteinden taurine dönüştürmek için gereken enzim yetersizdir. Bu nedenle diyette yeterli düzeyde taurin kaynağı olmadığında ilerleyen dönemlerde taurin eksikliği kaçınılmazdır.

Taurin eksikliğinin ciddi sonuçları olabilir. Taurin eksikliğinden kaynaklanan ilk hastalık, merkezi retinal dejenerasyondur (CRD). Taurin, gözün retinasında ve alttaki bir doku olan tapetum lucidum'daki çubukların ve konilerin yapısında önemli bir rol oynar. Çubuklar ve koniler, ışığın farklı dalga boylarını beyne gönderen nöral uyarılara dönüştürür ve tapetum lucidum ışığı gözün içine yansıtarak, özellikle geceleri kedilerin daha iyi görmesini sağlar. Bu yapılar taurin eksikliği nedeniyle bozulduğunda görme azalmaya başlar. Görme kaybı geri dönüşümsüz gerçekleşir. Ancak erken dönemde farkedildiğinde, taurin ilavesi ile bir miktar görme sağlanabilir.

Taurin eksikliği sonucu görülen bir diğer hastalık dilate kardiyomiyopati (DCM) adı verilen kalp hastalığıdır. Kalp kası hücrelerinde bulunan taurinin, hücre zarının her iki tarafında kalsiyum ve diğer yüklü partikül konsantrasyonlarının korunmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Yeterli taurin olmadığında kalp kası normal şekilde kasılamaz ve bu durum konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir. Taurin yetersizliği erken farkedildiğinde diyet takviyesi ile (genellikle günde iki kez ağızdan verilen 250 mg taurin), taurin eksikliğinin neden olduğu dilate kardiyomiyopatiyi düzeltilebilir.

Taurin eksikliği ayrıca üreme fonksiyon yetmezliğine, taurin eksikliği olan kedilerden doğan yavru kedilerde yetersiz büyümeye ve gastrointestinal rahatsızlıklara da yol açabilir.

Üretimdeki hatalar dışında, ticari olarak hazırlanmış tüm kedi mamaları artık yeterli miktarda taurin içermektedir. Ancak kediler ev yapımı diyetlerle beslendiğinde taurin eksikliğinin görülme olasılığı oldukça yüksektir. Taurin yalnızca hayvansal protein kaynaklarında (et, balık vb.) bulunur. Bu nedenle vejetaryen veya vegan diyetlerle beslenen kediler en yüksek risk grubundadır. Kedilerin vücudunda yüksek miktarlarda taurin depolanamaz. Bu nedenle kedinizi ev yapımı bir mamayla beslemek isterseniz, mutlaka veteriner beslenme uzmanınıza danışmalısınız. Veteriner besleme uzmanları kedinizin besin madde gereksinimlerine en uygun mamayı hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

Benzer Yazılar

Lider Pet Akademi’nin Uzman Kadrosu İle Faydalı Bilgiler

Merak Ettiğin Ne Varsa, Sen Sor Biz Cevaplayalım! Hemen Tıkla.