Kuru üzüm insanlar için faydalı olmasına rağmen köpeklerin fazla miktarda tüketmesi son derece tehlikeli olabilir. Bizim için sağlıklı olan her gıda evcil hayvanlarımız için de sağlıklıdır diyemeyiz.
Tüm üzüm çeşitleri (yeşil, kırmızı, siyah, kuru üzüm) köpekler için zehirlidir. Aynı zamanda üzümün şeker oranı oldukça yüksek olduğundan köpeklere verilmesi önerilmez. Köpeklerde üzüme bağlı oluşan zehirlenmeler akut ve ani böbrek yetmezliğine ve ölüme yol açabilir. Üzümün içeriğindeki toksik madde henüz tam olarak bilinemese de köpeklerin monosakkaritleri, flavanoidleri ve tanenleri sindirememesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bütün şekerli gıdalar köpeklerde ciddi böbrek hasarına, diyabete ve obeziteye yol açabilir. Köpekler bu tür gıdaları sadece merak ettikleri için yemek isterler. Bu nedenle köpekler için besin değeri taşımayan bu tür gıdaları köpeğinize vermekten kaçınmalısınız.
Köpeğim üzüm yediyse ne yapmam gerekir?
Köpeğinizin genetik yatkınlığına, beslenme alışkanlıklarına, kronik bir rahatsızlığının olup olmamasına ve çevresel faktörlere göre kuru üzümün köpeğinizin vücudunda nasıl bir etki yapacağı değişiklik gösterebilir.
Bazen birkaç adet üzüm tanesi bazı köpeklerde akut ve ani böbrek yetmezliğine yol açarken bazı köpeklerde ise böbrek yetmezliği daha uzun sürede oluşabilir. Köpeklerde alerjiye bağlı kusma, ishal gibi semptomlar görülebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi köpeğinizin üzüme karşı nasıl bir tepki vereceği çeşitli faktörlere bağlı olduğundan köpeğinize üzüm vermekten kaçınmalısınız.
Köpeklerde üzüm zehirlenmesine bağlı oluşan semptomlar
Genellikle zehirlenme semptomları 12-24 saat içerisinde ortaya çıkar. Belirtiler ise şöyledir;
- Kusma (Üzüm yedikten 1-2 saat içerisinde ani başlayan kusma)
- İdrara çıkmada artış
- Su içme isteğinde artış
- İştah kaybı
- Halsizlik
- Dehidrasyon
Köpeğiniz Üzüm Yediyse Ne Yapmalısınız?
Acil olarak bir veteriner kliniğine gitmelisiniz. Gitmeden önce köpeğinizin kuru üzüm yediğini ve zehirlenmiş olabileceğini veteriner hekiminize belirtmelisiniz. Gittiğinizde hekiminiz köpeğinizin klinikte 48 saat (hayati tehlikeyi atlatana kadar) kalması gerektiğini söyleyebilir, damar içi sıvı tedavisine başlayabilir. Köpeklerde aktif kömür mide ve bağırsakta kalan toksik maddelerin tutulmasını sağlayarak zehirlenmeyi engellediği için veteriner hekiminiz köpeğinize aktif kömür yutturabilir. Köpeğinizin zehirlendiğini düşünüyorsanız muhakkak veteriner hekiminize bu durumu bildirmelisiniz.