Lider Pet Food Akademi - Davranış/Diyet Proteini: Köpeklerin Davranışlarında Diyet Proteini Rol Oynar Mı?

Davranış/Diyet Proteini: Köpeklerin Davranışlarında Diyet Proteini Rol Oynar Mı?

Paylaş:

Evcil hayvanımızın biyolojik gereksinimlerini karşılamak temel amacımız olmalıdır. Köpeğinizin davranış problemlerini tedavi etmek için, düşük proteinli mama ile beslenmesi gerektiğini söyleyen arkadaşlarınız, köpek eğitmenleriniz ve hatta veteriner hekimleriniz olmuş olabilir. Fakat protein düzeyi düşük bir mama ne demektir?

Düşük proteinli mama ne anlama gelmektedir?

Düşük veya yüksek gibi terimlerin kullanılması kedi/köpek beslemesinde kafa karıştırıcı olabilir. Sağlıklı yetişkin köpekler (1 yaşından büyük) tükettikleri her 100 kalori için en az 4,5 gram proteine ihtiyaç duyarlar. Bu minimum gereksinimin dışında "düşük" veya "yüksek" protein düzeyine sahip mamalardaki değerlerin tam olarak kaç olması gerektiğine dair yasal bir tanım yoktur. Veteriner hekimlerin veya beslenme uzmanlarının dikkate aldıkları farklı aralıklar olabilir. Araştırmalarla veya tavsiyelerle, önerilen gerçek protein miktarını belirleyip, evcil hayvanın gereksinim duyduğu minimum miktarla, evcil hayvan tarafından tüketilen mevcut miktarı karşılaştırmak önemlidir.

Köpeğimi en güvenli hangi protein düzeyindeki mama ile beslemeliyim?

Köpeğiniz için kullandığınız mamalar, besin madde bileşimi açısından eksiksiz ve dengeli olduğu (100 kalori için en az 4,5 gram proteinin üzerinde olduğu ve diğer tüm besin madde gereksinimlerini karşıladığı) sürece, köpeğinizde herhangi bir sağlık sorunu oluşmayabilir. Ayrıca mamada bulunması gereken maksimum protein düzeyi ile ilgili güvenli bir üst sınır yoktur. Ancak bazı köpeklerin sağlık durumları nedeniyle protein düzeyi sınırlı tutulabilir. Özellikle köpeğiniz yavruysa, gebeyse veya herhangi bir sağlık sorunu varsa, mama değişimi ile ilgili veteriner hekiminize danışmalısınız.

Mama ile davranış özellikleri arasında bağlantı var mıdır?

Gıdalarda bulunan bazı amino asitlerin beyindeki nörotransmitterlerin (kimyasal sinyaller) sentezini değiştirdiği bildirilmiş olsa da nörotransmitter salınımı ve davranış özellikleri rutin değişikliklerden de etkilenebilir. Mamalarda bulunan çeşitli protein düzeyinin davranışsal etkilerini (sadece toplam protein düzeyini değil, aynı zamanda her amino asidin miktarını) tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Sınırlı sayıda yapılan çalışmalar göz önüne alındığında, eğer köpeğinizde herhangi bir sağlık problemi yoksa protein düzeyi düşük mama tercih etmenize ihtiyaç olmayabilir. Anormal davranış (örneğin, saldırganlık veya aşırı veya bağlam dışı gösterilen normal davranışlar) gösteren köpekler, veteriner hekimler tarafından muayene edilmelidir. Pek çok tıbbi sorun davranışsal sorunlara da benzeyebileceğinden, veteriner hekiminize danışmanız yararlı olacaktır.

Benzer Yazılar

Lider Pet Akademi’nin Uzman Kadrosu İle Faydalı Bilgiler

Merak Ettiğin Ne Varsa, Sen Sor Biz Cevaplayalım! Hemen Tıkla.