Lider Pet Food Akademi - Kediniz İçin Yaş Mama Mı Kuru Mama Mı? Hangisi Tercih Edilmeli?

Kediniz İçin Yaş Mama Mı Kuru Mama Mı? Hangisi Tercih Edilmeli?

Paylaş:

Kedi sahipleri tarafından veteriner hekimlere en çok sorulan sorulardan biri kedimize hangi tür mama vermeliyizdir. Aslında her iki mama türü de kediler için dengeli besin madde bileşimi sağlar. Ancak kediniz için en doğru mamanın hangisi olduğu çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Kedinizin ağırlığı, sağlık durumu ve bütçe en önemli faktörlerdendir. Kuru mama, yaş mama veya her iki mamayı birden vermek kedi sahibinin ve veteriner hekimin vereceği bir karardır.

Yaş mamanın içerdiği su miktarı kuru mamaya göre daha fazladır. Böbrek hastalığı, diyabet veya alt idrar yolu enfeksiyonlarında su alımının arttırılması için kedilere yaş mama verilebilir. Yaş mama kuru mamaya göre daha lezzetli olduğundan bazı kediler kuru mama yerine yaş mamayı tercih ederler.

Bununla birlikte yaş mamalar genel olarak kuru mamadan daha pahalıdır. Hangi tür mamayı tercih edeceğiniz bütçenize göre değişebilir.

Yaş mamanın açıldıktan sonraki raf ömrü 24 saattir ve yaş mama buzdolabında saklanmalıdır. Kediniz yaş mamasını istenilen sürede bitirmezse, yaş mama buzdolabında saklanmalı veya atılmalıdır. Yaş mamayı birkaç saatten daha uzun süre dışarıda bırakmak kontaminasyon riskini arttırabilir, sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir.

Kuru kedi mamaları yaş mamalara göre daha ucuzdur. Bu nedenle bütçesi kısıtlı olan veya çok sayıda kedi besleyen kişiler tercih edebilir.

Ayrıca kuru mamanın buzdolabında saklanmasına gerek yoktur. Kuru mama çok daha uzun süre dışarıda bırakılabilir. Kedinizi ad-libitum besliyorsanız bu iyi bir seçenek olabilir. Ancak gün sonunda yenmeyen kısımlar atılmalıdır. Kuru kedi maması otomatik yemliklerde veya yapboz yemlik oyuncaklarda verilebilir.

Yapılan çalışmalarda kuru mama ile beslenen kedilerde obezite görülme riskinin daha fazla olduğu bildirilmiştir. Çoğu kedi sahibi ad-libitum kuru mama verdiği için kedilerin gün içinde ne kadar mama tükettikleri bilinmemektedir. Ayrıca tam tersi bir soruna da neden olunabilir. Kedilere ad-libitum kuru mama verildiğinde mamayı tüketip tüketmediğini belirlemek zordur. Kedilerin bir günde yediği miktar, her iki nedenden dolayı izlenmeli veya ölçülmelidir.

Diş hastalığı olan yaşlı kediler veya bazı dişleri çekilmiş kediler kuru mamayı tüketmekte zorlanabilirler.

Hem yaş hem kuru kedi maması ile besleme

Her iki mamanın da avantajlarını ve dezavantajlarını dengelemek için iki mama türü ile birden besleme yapılabilir. Kuru mamayı yaş mamaya göre tercih eden ancak daha fazla su alımının olması gereken durumlarda yaş ve kuru mama beraber verilebilir. Yaş ve kuru mamayı karıştırarak veya bir besleme öğününde yaş mama diğer besleme öğününde kuru mama verilebilir.

Yaş ve kuru kedi mamasını beraber vermek istiyorsanız, dengeli besleme programı oluşturmak için veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminiz kedinizin ne kadar yemesi gerektiğini belirleyebilir, iki farklı mamayı nasıl porsiyonlara ayıracağınızı hesaplamanıza yardımcı olabilir. Her kedi birbirinden farklıdır. Günlük verilen miktar, kedinizin yaşına, vücut durumuna ve altta yatan herhangi bir hastalığın varlığına bağlı olarak değişir.

Yaş ve kuru mama arasındaki bazı farklar

1- Nem seviyesi

Kuru kedi maması %10 su içerir. %90’lık kısmı karbonhidrat, yağ, vitamin gibi besin maddeleri oluşturur. Yaş mamalar ise %70 su içerir.

2- Üretim süreçleri

Yaş mamanın daha fazla su içerdiği göz önüne alındığında, bu mamalar tahıllardan gelen bir protein kaynağı ile birlikte taze veya dondurulmuş etlerle yapılır. Etler su, yağ ve vitaminlerle karıştırılır. Oluşan karışıma ısıtma işlemi uygulanarak gıda kaynaklı patojenlerin yok edilmesi sağlanır.

Kuru mamada kullanılan etler vitaminler, mineraller ve yağlarla birleştirilir. Oluşan karışım yüksek sıcaklık ve basınçta pişirilerek nişastaları daha sindirilebilir hale getirilir. Ayrıca lezzeti arttırmak için mamanın üzerine yağ püskürtülebilir.

3- Besin maddeleri

Kuru kedi maması yaş mamadan daha fazla karbonhidrat içerir. Yaş ve kuru mamadaki protein ve yağ, mama türüne göre değişebilir. Bazı kuru kedi mamaları probiyotik de içerebilir.

Malzeme listesi

İlk olarak listelenecek ana bileşenlerin et ve et yan ürünlerinden oluştuğundan emin olmak için paketin arkasındaki etiketi okumak önemlidir. Bunun nedeni, kedilerin etobur olmaları ve uygun miktarda esansiyel amino asitler ve yağ asitleri sağlayan yüksek proteinli bir diyete ihtiyaç duymalarıdır.

Kedinizin özel sağlık ihtiyaçları

Kediniz için en iyi mama, kedinizin yaşam tarzına ve beslenme ihtiyaçlarına özel olmalıdır. Örneğin; kediniz normal kiloda ve sağlıklıysa, besin madde gereksinimlerini karşılayan mama kullanılabilir. Eğer kediniz fazla kiloluysa, az yağlı bir mama kullanmak iyi bir seçenektir.

Kedinizin sağlık problemi varsa, veteriner hekiminiz özel formüle edilmiş bir mama reçete edebilir.

Kedinizin tercihleri

Bazı kediler mama konusunda seçici olabilir. Sadece kuru veya yaş mama tüketebilirler. Kedinizi ne tür bir mama ile besleyeceğiniz konusunda bir seçeneğiniz olmayabilir.

Benzer Yazılar

Lider Pet Akademi’nin Uzman Kadrosu İle Faydalı Bilgiler

Merak Ettiğin Ne Varsa, Sen Sor Biz Cevaplayalım! Hemen Tıkla.