Lider Pet Food Akademi - Yaşlı Köpek Bakımı

Yaşlı Köpek Bakımı

Paylaş:

Evcil dostunuz artık eskisi kadar genç değil mi? Peki köpeğinizin yaşamının bu evresini rahat geçirmesi için sizlere ne gibi görevler düşüyor? Bu süreçte bize düşen görev köpeğinizin vücudunu iyice tanımak, onu aktif tutmak ve ihtiyaçlarını karşılamak olacaktır. Peki nasıl?

Köpeğinizde herhangi bir yara, hastalık veya onun hareketini kısıtlayacak başka bir rahatsızlığı yoksa günlük aktivitelerini yaptırmaya devam etmelisiniz. Günlük yürüyüşlerini ve oyun aktivitelerini beraber yapmak hem onun psikolojisi hem de beden sağlığı açısından faydalı olacaktır. Yaşla birlikte insanlarda olduğu gibi köpeklerde de metabolizma yavaşlamaya başlar. Bu yüzden köpeğiniz eskisi gibi uzun yürüyüş yapamayabilir, oyun oynarken daha çabuk yorulabilir. Böyle bir durumda uzun yürüyüşler yerine daha kısa mesafe yürüyüşler tercih edilebilir. Eğer imkan varsa köpeğinizi yüzdürmek kasları için faydalı olacaktır. Sabah-Akşam 40’ar dakikalık yürüyüşler yerine Sabah-Öğle-Akşam 20’şer dakikalık yürüyüşler daha sağlıklı olacaktır. Vücut 8 saat arayla aktif konuma gelmiş olacak böylelikle hem daha çok hareket halinde olup hem de daha az yorulacaktır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, köpeğinizin bedenine ve yapabileceklerine saygı duymak ve köpeğinizi yürümeye zorlamamaktır. Aynı ırktan aynı yaşa sahip iki köpek arasında bile bireysel farklılıklar vardır. Her ne kadar aynı ırk ve aynı yaşa sahip iki köpek olsa da beslenme, yetiştirme ve çevre koşulları göz önünde bulundurulduğunda bedensel aktiviteleri birbirinden farklılık gösterebilir. Bu yüzden diğer köpeklerle kıyaslayıp köpeğinizi yürümeye zorlamak hatalı bir davranış olacaktır.

Köpeğimi yürümeye zorlayıp zorlamadığımı nasıl anlayabilirim?

  •  Dışarı çıktığında eskisi gibi keyif almıyorsa
  •  Yürüyüşlerde daha çabuk yoruluyorsa
  •  Yürüyüşlerde geride kalıyorsa ve yürümekte isteksizlik gösteriyorsa
  •  Egzersiz sonrası hırçınlaşıyorsa
  •  Yatıp kalkarken zorlanıyorsa
  •  Arabaya atlamaya ya da arabadan atlamaktan çekiniyorsa köpeğinizi yürümek için zorluyor olabilirsiniz.

Aynı zamanda yukarıda bahsedilen belirtiler osteoartrit olabilir. Böyle bir durumda veteriner hekiminize başvurup medikal destek almanız gerekebilir. Köpeğiniz belli bir yaşa ulaştıktan sonra kemiklerinde ve kaslarında birtakım güçsüzlükler yaşayabilir. Bunun için veteriner hekiminizin yaptığı muayene sonrası hekiminizin önerdiği destekleyici ürünler kullanmanız gerekebilir. Yüzmek hem insanlar için hem de hayvanlar için en iyi egzersizdir. Tüm kaslar aktif hale gelir. Aynı zamanda deniz suyu deri sağlığı açısından da evcil hayvanlarımız için faydalıdır. Diğer yandan sürekli yapmadığı aktiviteleri yapmak köpeğinizi mutlu edecektir. Böylelikle köpeğinizin hem bedensel hem de zihinsel sağlığına olumlu katkıda bulunmuş olursunuz.

Peki ya köpeğim hastaysa?

Köpeğinizin kas ve iskelet sistemi dışında hayati organları ile ilgili bir rahatsızlığı varsa ne yapmalısınız? Örneğin bir konjestif kalp yetmezliği olan bir köpek ömür boyu evde mi kalmalıdır?

Kesinlikle hayır. Özellikle dışarıda dolaşmayı seven bir köpek sürekli evde kalırsa strese girmeye başlar. Strese giren bir köpeğin belli bir süre sonra genel durumu hızla bozulabilir. Bu yüzden köpeğinizin evde sıkılmaması için çanta ya da bebek arabası kullanabilirsiniz. Bu durum dışarda zaman geçirmenin en güvenli yolu olacaktır.

Benzer Yazılar

Lider Pet Akademi’nin Uzman Kadrosu İle Faydalı Bilgiler

Merak Ettiğin Ne Varsa, Sen Sor Biz Cevaplayalım! Hemen Tıkla.