Lider Pet Food Akademi - Akut Ve Kronik Köpek Kusması

Akut Ve Kronik Köpek Kusması

Paylaş:

Köpeklerde akut görülen kusma nedenleri

Akut kusma aniden ortaya çıkar ve uzun süreli bir geçmişi yoktur.

1- Kalitesiz gıda tüketimi

Özellikle genç köpekler her şeyi yemek isterler (Bozulmuş artık gıdalar, zehirli bitkiler vb). Eğer köpekler bağırsakta tıkanıklık oluşturacak gıda niteliğinde olmayan şeyler tüketmişse akut başlayan kusma kronik hale dönüşebilir. Tüketilen gıda aşırı yağlıysa, pankreatit adı verilen ciddi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.

2- Bulaşıcı hastalıklar

Özellikle genç köpeklerde kusmaya neden olan Parvovirüs en yaygın görülen bulaşıcı hastalıktır. Kalabalık ortamda yaşayan yavrularda görülme sıklığı daha fazladır. Rottweilers, Doberman Pinschers, German Shepherds, Labrador Retriever ve kızak köpekleri gibi bazı ırklar parvovirüse karşı daha duyarlıdır.

3- Bağırsak parazitleri

Köpeklerde parazitler kusmaya neden olabilir. Özellikle iç parazit uygulaması düzenli yapılmayan köpeklerde görülür. Köpeklerde ani başlayan kusma ve içerikte parazit görülmesi ciddi bir parazit varlığının işaretidir. Acilen veteriner kliniğine gidilip köpeğin tedavisi yaptırılmalıdır.

4- Kirli sular

Su birikintilerinden ve toplu içme kaplarından su içen köpeklerde mide bağırsak florasının bozulmasıyla kusma görülebilir. Gölde yaşayan mavi-yeşil algler köpeklerde ölümcül olabilir. Köpekte önce kusma meydana gelir. Ancak ciddi vakalar nörolojik belirtilere ve ölüme neden olabilir.

5- Şişkinlik

Şişkinlik veya gastrik dilatasyon volvulus (GDV), belirgin derecede midenin gazla gerginliği ve değişik derecelerde mide rotasyonuyla karakterize, köpeklerde acil tedavi gerektiren, yaşamlarını tehdit eden bir durumdur. Alman Çoban Köpekleri, Danualar, Kanişler, Labrador ve Golden Retrieverler gibi büyük cins köpeklerde daha sık görülür. Aşırı veya hızlı yemek, içmek, şişkinliğin oluşmasında bir faktör olabilir.

Köpeklerde kronik görülen kusma nedenleri

Kronik görülen kusma, uzun süredir devam eden, sürekli veya çok sık görülen bir durumdur. Altta yatan neden bilinmiyorsa zor bir süreçtir. Bazı köpekler düzenli olarak kusmaya eğilimlidir. Genç köpeklerde genellikle parazitlerden veya gıda hassasiyetinden kaynaklanır. Bazı hastalıklar veya sağlık sorunları da kusmaya neden olabilir. Sorunu teşhis etmek için kan tahlili, röntgen, ultrason veya biyopsi gerekebilir.

1- Megaözofagus

Yemek borusunun genişlemesi olan megaözofagus, her yaştan köpeği etkileyebilecek bir durumdur. Bazı köpeklerin yemek borusu doğuştan geniş olabilir. Megaözofagus birçok hastalıktan kaynaklanabilir (Addison hastalığı, miyastenia gravis veya hipotiroidizm). Köpekler hayatları boyunca bu şekilde yaşayabilirler.

2- Enflamatuar bağırsak hastalığı (IBD)

Enflamatuar bağırsak hastalığını sindirim sistemi semptomlarıyla beraber görsek de (ishal) kusma da IBD semptomu olabilir.

3- Pankreatit

Köpeklerde pankreatit genel olarak akut kusma nedeni olarak görülür. Ancak, bazı köpeklerde kronik pankreatit kusmaya neden olabilir. Pankreatit görülen köpeklere yağ düzeyi düşük gıdalar verilmelidir.

Schnauzers, Shetland Çoban Köpeği, Yorkshire Terriers, Poodles ve Bichon Frisé kronik pankreatite yatkın hayvanlardır. Bu ırk köpeklerde diyabete neden olabilir.

Hangi durumlarda veteriner hekiminize gitmelisiniz?

Belirlenmesi gereken en önemli şey, köpeğinizi ne zaman veteriner hekime götürmeniz gerektiğidir.

Kusma 12 saatten daha az sürdüyse, köpeğiniz neşeliyse, yemek yiyorsa, su içiyorsa veteriner hekiminize götürmeden önce köpeğinizin sağlık durumunu takip etmelisiniz. Köpeklerde kusmasının en büyük tehlikelerinden biri aşırı sıvı kaybıdır. Canlılar susuz kaldığında, temel vücut işlevleri bozulmaya başlar.

  •  Yavruysa (dehidrasyon yavruyu güçsüzleştirir, aç kalırsa hipoglisemi görülebilir)
  •  Yaşlıysa
  •  Kusmaya veya öksürmeye çalışıp kusamazsa (yaşamı tehdit eden şişkinlik belirtisi)
  •  Kan kusuyorsa
  •  Yabancı bir nesnenin parçalarını veya bütün bir nesneyi kusarsa
  •  Halsizse (tüm vücudun etkilendiğini gösterir)
  •  İdrara çıkışı azsa (dehidrasyon belirtisi)
  •  Karnı hassas veya genişlemişse (daha ciddi kusma nedenleriyle görülür)
  •  Yiyecekleri reddediyorsa
  •  Dehidrasyon (sıvı kaybı) belirtileri gösteriyorsa (deri hafif çekildiğinde eski halini alması uzun sürüyorsa, kuru diş etleri)
  •  Kusmayla birlikte ishal varsa (hızla dehidrasyona neden olabilir)
  •  Önceden var olan tıbbi sorunları varsa
  •  İnsan gıdalarını tükettiyse (endişe nedeni olup olmadığını belirlemek için)
  •  Sık sık kusuyorsa (kronik kusma)
  •  Sık sık kusma nedeniyle kilo veriyorsa (kronik kusma)
  •  Görünümünde ve hareketlerinde azalma varsa (kilo kaybı, kas kütlesinde bozulma dahil)

Acil Durumlar

  •  İshalle birlikte özellikle kanlı kusma ciddi dehidrasyona yol açar, acil veteriner hekim müdahalesi gerekebilir.
  •  Köpeğiniz titreyerek kusuyorsa, kustuktan sonra halsizleşiyorsa bu durum şiddetli karın ağrısın veya elektrolit dengesizliklerinden kaynaklanan krampların bir sonucu olabilir. Veteriner hekim müdahalesi olmadan uzun süre beklememelisiniz.
  •  Köpeğiniz yabancı bir nesneyi, bilinen bir toksini veya zehirli olabileceğinden şüphelendiğiniz bir şeyi yiyorsa (mermi kusması yabancı bir nesneyi yediğini işaret edebilir. Veteriner hekiminize yediği şeyin ne olduğunu hemen bildirebilir ve hangi önlemlerin alınması gerektiğini öğrenebilirsiniz.
  •  Veteriner hekiminiz bu önlemlere ek olarak, köpeğinize yumuşak veya sindirilebilirliği kolay bir diyetle beslemeyi önerebilir.

Köpeklerde kusma nasıl önlenir?

Köpek kusmasının birçok nedeni önlenemez, ancak aşağıdaki kurallara uyarsanız bazıları önlenebilir:

Köpeğinizin diyetini aniden değiştirmemelisiniz. Daima aşamalı bir geçiş yapmalısınız. Köpeklerde ani beslenme değişiklikleri, bağırsak rahatsızlığının yaygın bir nedenidir. Köpeğinize yutulabilen veya çiğnenebilen oyuncak vermemelisiniz. Bu tür oyuncaklar sindirim sisteminin tahriş olmasına ve sindirim sisteminde tıkanmalara neden olabilir. Köpeğinize sindirilemeyecek kemikleri (tavuk kemiği gibi) vermemelisiniz. Genel olarak kusmaya neden olurlar. Sofra artıklarını köpeğinize vermemelisiniz. İnsanların tükettiği bazı gıdalar köpekler için oldukça zehirlidir. (Üzüm, kuru üzüm, çikolata, soğan, sarımsak, frenk soğanı, fıstık, yüksek yağlı yiyecekler). Köpeğinizin beslenmesinde mama yeterlidir. Köpeğinizle yürüyüş yaparken köpeğinizin çöpten bir şeyler yemesine izin vermemelisiniz. Böyle bir durumda zehirli ya da onun mide-bağırsak florasına zarar verecek bir şey yeme olasılığı oldukça yüksektir. Eğer meraklı bir köpeğiniz varsa yürüyüş sırasında ağızlık kullanmayı bile deneyebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lider Pet Akademi’nin Uzman Kadrosu İle Faydalı Bilgiler

Merak Ettiğin Ne Varsa, Sen Sor Biz Cevaplayalım! Hemen Tıkla.