Lider Pet Food Akademi - Kediler İçin Tahılsız Mamalar Diğer Mamalardan Daha Mı İyidir?

Kediler İçin Tahılsız Mamalar Diğer Mamalardan Daha Mı İyidir?

Paylaş:

Bir kedi sahibi olarak kedinizin mümkün olduğunca uzun ve keyifli bir hayat geçirmesini istersiniz. Kedinizin sağlıklı bir hayat geçirmesinde en büyük kısmı besleme oluşturmaktadır. Kediniz için doğru mamayı seçmek oldukça önemlidir. Pek çok evcil hayvan sahibi, giderek popüleritesi artan vegan, vejetaryen, çiğ, organik ve düşük düzeyde tahıl içeren evcil hayvan mamalarına yönelmeye başladı. Bu mamaların artıları ve eksileri olmasına rağmen, özellikle tahılsız kedi mamaları son 20 yılda oldukça popüler hale geldi. Ancak tahılsız kedi mamaları kediler için göründüğü kadar iyi midir?

Tahılsız kedi maması ne anlama geliyor?

Evcil hayvan mama paketlerinde kullanılan "tahılsız" terimi farklı bir tanıma sahiptir. "Tahıl" arpa, mısır, yulaf, pirinç, çavdar, buğday gibi buğdaygil tanelerine verilen bir genel isimdir. Mama paketlerinin içeriğinde tahıl varlığını gösteren kepek, gluten, un, nişasta gibi tahıl yan ürünleri de olabilir. Bir kedi mamasında yukarıda saydığımız bileşenlerden hiçbiri yoksa, o mama tahıl içermiyor diyebiliriz.

Tüm tahılsız kedi mamaları glutensiz midir?

Tahılın proteinden zengin kısmı gluten olarak adlandırılır. Bu nedenle tahılsız tüm kedi mamaları aynı zamanda gluten de içermemektedir. İnsan beslenmesinde gluten alerjileri ve hassasiyetleri yaygın olarak tartışılan bir konu olmasına rağmen, gluten alerjisi kedilerde oldukça az görülmektedir. Glutensiz veya tahılsız olarak etiketlenen evcil hayvan mamaları, diğer mamalara göre daha sağlıklı veya daha iyi değildir. Aynı zamanda kedi mamasında gluten, tahıl veya tahıl yan ürünlerinin varlığı, mamanın daha kaliteli olduğu anlamına gelmemektedir.

Tahılsız mamalar kediler için tehlikeli midir?

Kediler için tahılsız mamalar sağlık riski oluşturmaz. Köpeklerde kalp hastalığı ile tahılsız köpek maması arasında bir ilişki olmasına rağmen, kedilerde böyle bir ilişki açıklanmamıştır.

Tahılsız kedi mamaları nasıl popüler oldu?

Veteriner hekim beslenme uzmanları ve dermatologlar, olağandışı hassasiyetler, alerjiler veya farklı rahatsızlığı olan kediler için uygulanan tedavinin bir parçası olarak tahıl içermeyen mamaları önermeye başladı.

2000'li yılların başında insanlarda düşük karbonhidratlı diyetle beslenmenin artmasıyla, evcil hayvan mama endüstrisi, insanlar için faydalı olduğu düşünülen bu diyetin evcil hayvanlar için de faydalı olacağını varsayarak protein düzeyi yüksek karbonhidrat düzeyi düşük mama üretmeye başladılar.

2010'larda, Kuzey Amerika'daki restoran ve marketlerde glutensiz ürünler çoğalmaya başladığında, evcil hayvan sahipleri de tahılsız evcil hayvan maması aramaya başladı. Tahılsız mamalara mısır ve pirinç gibi tahılların yerine patates ve baklagil gibi tahıl olmayan karbonhidrat kaynakları eklendi.

Kedilerin tahılsız mama ihtiyacı var mıdır?

Kedilerin kesinlikle tahılsız mamaya ihtiyaçları yoktur. Tahılsız kedi maması savunucuları vahşi kedilerin doğada tahıl tüketmediklerini söylerler. Vahşi hayvanların doğada beslenme ihtiyaçlarını eksiksiz karşıladıklarını varsaymak tamamen doğru değildir. Yabani kediler ve köpekler, nişasta tüketmeseler de yapılan çalışmalarda evcil kedi ve köpeklerin ısıl işlem görmüş nişastayı %90-95 oranında sindirebildiği bildirilmektedir. Tahıllar uygun maliyetlidir ve sindirilebilirliği kolaydır. Evcil hayvan mamalarına vitamin ve enerji kaynağı olarak eklenmektedir. Kedi mamasında bulunan tahıllar, kedinin yaşam kalitesinde ve süresinde fark edilebilir hiçbir olumsuz etkiye neden olmamaktadır.

Tahıl alerjisi olan kedilere ne önerilebilir?

Pirinç, mısır, arpa gibi tahıllara karşı alerjisi olan kedilere bu bileşenleri içermeyen mama verilmelidir. Gıda alerjileri en iyi intradermal alerji veya kan testi ile teşhis edildiğinden, birçok evcil hayvan sahibi bir arkadaşına, eğitmene, yetiştiriciye sorar veya kendi varsayımlarına göre hareket eder.

Genel olarak gıda alerjileri, evcil hayvan sahiplerinin düşündüğünden çok daha nadir görülür. Tahıl alerjisi ise evcil hayvanlarda daha da azdır. Kedilerde görülen alerjilerin büyük çoğunluğunu tavuk ve balık gibi hayvansal gıdalar oluşturur.

Kedinize bir veteriner dermatolog veya başka bir profesyonel tarafından tahıl alerjisi teşhisi konmamışsa, kedinizde sizi gıda alerjisi konusunda endişelendiren herhangi bir (tüy dökülmesi, kaşıntı, deride kabuklanma, bağırsak sorunları) semptom gördüğünüzde veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminiz kedinizin sağlık durumuyla ilgili gıda kaynaklı olup olmadığı konusunda önerilerde bulunabilir.

Tahılsız kedi maması tercih edilmeli midir?

Belgelenmiş gıda alerjileri, IBD veya diğer enflamatuar hastalığı olan kedilerde tahılsız mamalar, kedinin diyet hassasiyetine ve gereksinimine göre fayda sağlayabilir. Ancak sağlıklı kedilerde tahılsız kedi maması gerekli değildir.

Fiyatı yüksek her kedi maması için kaliteli diyemeyiz. Bu nedenle sadece fiyata göre mama seçimi yapılmamalıdır. Kedinizin gereksinimlerine, yaşına ve sağlık koşullarına göre kullanmanız gereken mamaya veteriner hekiminiz ile birlikte karar vermelisiniz.

Benzer Yazılar

Lider Pet Akademi’nin Uzman Kadrosu İle Faydalı Bilgiler

Merak Ettiğin Ne Varsa, Sen Sor Biz Cevaplayalım! Hemen Tıkla.