Köpeklerde Kabızlık Nedir?
Köpeklerde kabızlık, tipik olarak kuru ve sert olan dışkıyı çıkaramama durumudur. Yaşlı köpekler kabızlığa daha yatkındır ancak her yaştaki ve cinsteki köpekte görülebilir.
Kabızlık Problemi Olan Köpeğimi Ne Zaman Veteriner Hekime Götürmeliyim?
Kabızlık göz ardı edilmemelidir. Tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir. Köpeğiniz 24 saatten fazla dışkılamadıysa, veteriner hekiminiz tarafından kontrol edilmelidir.
Köpeğimin Kabız Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?
Köpeğinizin dışkısını mı yoksa idrarını mı yapmaya çalıştığını belirlemek önemlidir. Ne yazık ki, her iki durumda birbirine benzer olabilir. Kabız olan bir köpek dışkısını yapmaya çalışıyormuş gibi görünür. Anüsten sıvı veya mukus gelebilir, anüsün çevresinde kızarıklık veya şişlik olabilir. Köpeğiniz idrar yapmak için zorlanıyorsa, belirli bir pozisyon alacaktır. Vulva veya penis çevresinde az miktarda idrar veya kan görülebilir.
Köpeklerde Kabızlık Nedenleri
- Sindirilmesi güç nesnelerin yutulması (kemik, tüy)
- Lif eksikliği
- Egzersiz yetersizliği
- Bağırsak problemleri
- Prostat büyümesi
- Böbrek hastalıkları
- Fıtıklar
- Bloke anal bezler
- Pelviste travma
Köpeklerde Kabızlık Belirtileri
Köpeğiniz dışkı yapmakta zorlanabilir veya az miktarda sert dışkı çıkarabilir. Aynı zamanda rahatsızlık veya ağrı belirtileri görülebilir. İlginç şekilde, diyare de ıkınmaya neden olabilir, ancak öncesinde akışkan dışkı görürsünüz. Kabızlık tedavi edilmediği takdirde halsizlik, kusma, depresyon ve iştah kaybına yol açabilir.
Köpeğim Kabızsa Ne Yapmalıyım?
Dışkı ve ilgili anal problemlerle uğraşırken eldiven giymelisiniz. Köpeğinizin vücut sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Vücut sıcaklığı yüksekse, termometrede kan varsa veya termometreyi yerleştirirken zorlanılıyorsa hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Anüste bir iplik veya ip görüyorsanız, vücutta hasara neden olabileceğinden çekmemelisiniz. Anüs çevresinde dışkı keçeleşmişse, makasla dikkatlice düzeltebilirsiniz. Anal bölgeyi ılık, sabunlu suyla yıkayabilirsiniz. Uzun tüylü ve özellikle küçük ırk köpeklerde daha dikkatli olmalısınız.