Lider Pet Food Akademi - Diyet Değişiklikleri İle Kedilerin Tüy Dökmesine Nasıl Engel Olunur?

Diyet Değişiklikleri İle Kedilerin Tüy Dökmesine Nasıl Engel Olunur?

Paylaş:

Kedilerde doğal tüy dökme sürecini durdurma ihtimali yoktur. Ancak kedinizin diyetini değiştirerek koltuğunuzda, yatağınızda, yerde, yemeğinizde gördüğünüz tüy miktarını azaltabilirsiniz. Kedinizin fazla tüy dökmesini önlemede ilk adım kedinizin sağlıklı olduğundan emin olmalısınız. Düzensiz tüy dökülmesi, kaşınma, deri lezyonları veya genel hastalık belirtileri gözlemliyorsanız, veteriner hekiminize danışmalısınız. Eğer kedinizin tamamen sağlıklı olduğuna eminseniz, kedinizin diyetinde yapacağınız küçük değişikliklerle tüy dökmesini azaltabilirsiniz. Besin madde içeriği düşük ve kalitesiz bir mama, kedinizin büyümesini ve tüy gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Kedinizde tüy dökülmesini azaltmaya yardımcı bir mama seçerken, iki besin maddesine bakmalısınız.

Protein

Kediler zorunlu etoburlardır. Diyetlerinde diğer birçok türe kıyasla daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Bu proteinin çoğunun bitkisel kaynaklı kaynaklardan ziyade hayvansal kaynaklı olması gerekir. Kediler diyetleriyle yeterince protein almazlarsa veya aldıkları protein kalitesizse tüyleri zarar görür. Keratin tüy yapısını etkileyen en önemli proteinlerdir. Ayrıca içerik listesindeki ilk veya ikinci besinin hayvansal kökenli protein kaynağı olmasına dikkat etmelisiniz.

Yağ

Diyette bulunan yağ, özellikle omega-3 ve omega-6 yağ asitleri olmak üzere, kedilerde tüy dökülmesini azaltmada önemli rol oynar. Dengeli bir diyetle, yağ asitleri sağlıklı tüy ve deri gelişimini destekler. İçindekiler listesinde omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin ve/veya soğuk su balık yağlarının (somon yağı) varlığını gösteren ifadeler için mama etiketini incelemesiniz. Kedilerde dökülmeyi azaltmak için mamanın toplam yağ içeriği kuru maddede %25-35 arasında olmalıdır. Kediniz kilolu ise kilo kontrolü için yukarıda belirtilen aralığın alt sınırında olmasına dikkat etmelisiniz. Kedinizin tükettiği mama miktarını takip etmelisiniz. Yeni başladığınız mamanın etkileri yaklaşık bir ay içinde ortaya çıkacaktır.

Vitamin A

A vitamini cilt sağlığında önemli bir role sahiptir. A vitamini eksikliği ve fazlalığı cilt lezyonlarına, tüylerde dökülmeye neden olabilir. Vitamin A’ya bağlı görülen cilt hastalıkları genellikle Cocker Spaniel ırkı köpeklerde görülür. Bu tür köpekler besin madde açısından dengeli bir diyetle beslenseler bile, oral yolla vitamin A takviyesi gerekebilir. İyileşme 6-8 hafta içinde görülmeye başlar. Yaşam boyu vitamin A takviyesi alınması gerekebilir.

Vitamin E

E vitamini bir antioksidan ve hücre zarlarının korunmasında önemli bir role sahiptir. Pankreatit, E vitamini bakımından fakir, çoklu doymamış yağ asidi bakımından zengin diyetlerle besleme sonucunda görülen bir hastalıktır. Tamamen çiğ yağlı balıklarla beslenildiğinde görülme olasılığı artar. Kedilerde anoreksi, halsizlik, karın kısmında şişliklerle karakterizedir. Diyete E vitamini eklenmesiyle klinik belirtiler azalır. E vitamini eksikliğinde köpeklerin derisinde pullanma, deride kalınlaşmaya neden olabilir. Deride görülen lezyonlar yeterli E vitamini takviyesiyle 10 hafta içinde düzelmeye başlar.

Vitamin B kompleksi

B vitaminleri suda çözünür. Metabolik olaylarda kofaktör olarak yer alır. Hayvanlarda enterit, poliüri veya uzun süreli antibiyotik kullanıldığında B vitamini eksikliği görülebilir. B vitamini eksikliğinde en yaygın görülen klinik belirtiler deride renk değişikliği, pullanmadır.

Biotin (B7 vitamini) eksikliği kedilerde ve köpeklerde deride lezyonlara neden olur. Diyette yüksek düzeyde çiğ yumurta akı varsa biotin eksikliği görülür (çiğ yumurta akında biotini bağlayan avidin vardır).

Riboflavin (B2 vitamini) eksikliği kuru, pullu deri lezyonuna neden olur. Ancak diyet herhangi bir et veya süt ürünü içeriyorsa eksiklik görülme ihtimali çok düşüktür.

Niasin (B3 vitamini) eksikliği sonucu ishal, iştahsızlık, bazı köpeklerde karında ve arka bacaklarda kaşıntılı deri lezyonları görülür. Niasin eksikliği, hayvansal kökenli protein kaynaklarından fakir ve mısır bakımından zengin diyetlerle beslenildiğinde görülür (Mısır, niasin sentezi için gerekli olan triptofan bakımından fakir)

Piridoksin (B6 vitamini) eksikliği kedilerde deneysel bir ortamda görülmüştür. Kedilerin yüzünde ve bacaklarında pullanma, donuk, mumsu bir tüy yapısına neden olmuştur.

Çinko

Çinko, epitel oluşumu için gerekli önemli bir besin maddesidir. Deri, vücutta bulunan toplam çinkonun yaklaşık %20'si deride bulunur. Köpeklerde çinko en çok burun, dil ve ayak tabanındaki keratinize dokudadır.

Köpeklerde çinkoya bağlı görülen deri lezyonlarında 2 farklı sendrom vardır. Tip 1 sendromda Sibirya Huskies, Alaskan Malamutes ve bazı ırklarda çinkonun bağırsak emilimi ve metabolizmasında sorunlar oluşmaktadır. Diyetle yeterli miktarda çinko alınsa bile vücutta eksikliğine bağlı deri lezyonları görülür. Tip 2 sendrom, fitat düzeyi yüksek tahıllı ve çinkodan yoksun düşük kaliteli köpek maması ile beslenen hızlı büyüyen yavru köpeklerde görülür. Bu durum düşük çinko alımının ve/veya çinko emilimini engelleyen diyetteki aşırı kalsiyum veya fitatın etkilerinin neden olduğu nispi bir çinko eksikliğine sahip oldukları düşünülür.

Bakır

Melanin üretimi ve keratin sentezi için bakır gerekli bir mineraldir. Ticari diyetler yeterli bakır içerdiğinden bakır eksikliği görülme olası oldukça düşüktür. Ancak çinko veya kalsiyum gibi diğer mineral takviyeleri ile dengesizliklere neden olabilir. Bakır eksikliğinde görülen deri lezyonları arasında donuk, kaba bir tüy görünümü ile hipopigmentasyon bulunur.

Benzer Yazılar

Lider Pet Akademi’nin Uzman Kadrosu İle Faydalı Bilgiler

Merak Ettiğin Ne Varsa, Sen Sor Biz Cevaplayalım! Hemen Tıkla.