Lider Pet Food Akademi - Köpeklerde Dermatolojik Problemler

Köpeklerde Dermatolojik Problemler

Paylaş:

Çoğu köpek sahibi, deri ve tüy problemi nedeniyle köpeğini en az bir kere veteriner kliniğine götürmek zorunda kalmıştır. Deri problemleri, veteriner kliniklerine başvurulan en yaygın nedenlerden birisidir. Bazı deri problemleri kendi kendine geçse de 2 haftayı geçen deri problemlerinde veteriner kliniğine mutlaka başvurulmalıdır.

Döküntü -Tahriş- Kızarıklık (karın bölgesi)

Köpeklerde genellikle döküntüler ilk olarak göbek bölgesinde veya göbek bölgesine yakın bir alanda kızarıklıkla başlar. Bir köpeğin göbek bölgesinde gördüğümüz kızarıklıkların ya da döküntülerin birkaç sebebi vardır. Zehirli sarmaşık, zehirli bitkiler, çim veya tahriş edici kimyasallar ile temas, alerjiler, böcek ısırığı (pire, sinek vb) gibi durumlarda temas edilen bölgelerde kontakt dermatitler oluşur. Kontakt dermatitten şüphelenilen durumlarda mutlaka temas edilen bölge duru suyla yıkanmalı, tahriş etmeyecek yara bakım/cilt bakım solüsyonları ile bölge dezenfekte edilmelidir. Köpeğinizi rahatsız etmeyen böcek ısırıklarında herhangi bir tedavi gerekmeyebilir. Bu durum kendi kendine geçebilir. Ancak yine de bölgeyi temizlemenin ve dezenfekte etmenin hiçbir zararı yoktur. Eğer kısa sürede kızarık olan bölge büyüdüyse, kaşıntı arttıysa ve cilde yayılmaya başlıyorsa mutlaka bir veteriner kliniğine gitmelisiniz. Köpeğiniz sistemik bir alerjik reaksiyon geçiriyor olabilir.

Kızarıklık ve tahriş köpeklerde alerjik reaksiyonun en yaygın belirtileridir. Alerjik reaksiyonun sebebi ne olursa olsun (gıda, pire, herhangi bir kimyasal, çevre) tedavi etmenin yolu sebebin ne olduğunu bulmakla başlar. Alerjik reaksiyonun esas sebebini bulana kadar köpeğinizde görülen belirtileri azaltmak için köpeğinizi hipoalerjik bir şampuanla yıkayabilirsiniz. Ana neden beslenme kaynaklı ise kullandığınız mamayı değiştirmeniz gerekebilir.

Köpeklerin nemli ve tahriş olmuş deri bölgelerinin üzerinde keçeleşmiş tüyler görülür. Bu tür bölgeler aşırı yalama ve ısırma sonucu tahriş olur, bakteriyel enfeksiyona açık hale gelir. Nemli ve sıcak iklime sahip bölgelerde, uzun tüylü veya herhangi bir nedenle ıslanan (yüzme, yağmurlu hava, çamur) köpeklerde deri problemleri daha fazla görülür. Komplike olmayan bu bölgeler, derinin nefes almasına izin vermek için bölge dikkatlice tıraşlanmalı ve seyreltilmiş bir klorheksidin solüsyonuyla temizlenmelidir.

Kabuklanma

Kızarıklığın geçmediği durumlarda kabuklanma başlayabilir ya da bir püstül (sivilce) oluşabilir. Bu durum yavru köpeklerde, kıvrımlı deri yapısına sahip ırklarda ve ektoparaziter uygulaması yapılmayan köpeklerde daha sık görülür. Böyle bir durumla karşılaşıldığında öncelikle veteriner hekiminize danışmalısınız. Size hipoalerjenik bir şampuan, oral antibiyotik ve ektoparaziter uygulama yapılmasını önerebilir.

Kırmızı lekeler

Mevsim geçişlerinde (ilkbahar, sonbahar) ortaya çıkan sinekler, köpeklerin karın bölgesinde kırmızı lekelere neden olabilir. Bu lekeler korkulması veya endişe duyulması gereken lekeler değildir, kendi kendine geçebilir. Ancak bu dönemde köpeklerde kene ve pire tasması kullanılabilir. Bazı kan parazitleri bu tür sineklerle taşınmaktadır. Karasinek ısırık lekeleri ise bölgesel krem uygulamalarıyla geçmektedir.

Palpe edilen şişlik

Özellikle aşı sonrası o bölgede şişlik görülebilir. Bu şişlik soğuk-sıcak kompres uygulamasıyla 1 hafta içerisinde yavaş yavaş azalacaktır. Fakat her şişlik bu yöntemle geçmeyebilir. Yakın zamanda tedavi sırasında yapılan enjeksiyon uygulaması yoksa ya da aşı olmadıysa köpeğinizin vücudunda bir şişlik fark ettiğinizde mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Koyu lekeler

Deride koyu lekeler ya da pigmentasyon değişiklikleri sekonder bir enfeksiyonun yanıtı olabilir. Bu durumda altta yatan hastalık tedavi edildiğinde lekelenmeler kolaylıkla iyileşebilir. Köpeklerdeki koyu lekeler ayrıca hormonla ilişkili bir bozukluğun veya güneşten, travmadan, sürekli sürtünmeden kaynaklanan cilt hasarının bir işareti olabilir.

Belirli bölgelerde tüy dökülmesi

Köpeklerin belirli bölgelerinde aniden tüy dökülmesinin çeşitli sebepleri vardır. Bunlar;

  •  Alerji
  •  Ektoparazit
  •  Cushing Sendromu
  •  Genetik
  •  Stres
  •  Zayıf beslenme
  •  İri ırk köpeklerde sert zemine yatma kaynaklı dirsek bölgelerindeki tüylerde azalma olur.

İyileşmeyen yaralar

Belirli bir sebebi olmayan, iyileşmesi yavaş olan hatta olmayan yaralar kan parazitlerinden kansere kadar birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgeler temiz tutulmalı ve bir veteriner hekime mutlaka danışılmalıdır.

Benzer Yazılar

Lider Pet Akademi’nin Uzman Kadrosu İle Faydalı Bilgiler

Merak Ettiğin Ne Varsa, Sen Sor Biz Cevaplayalım! Hemen Tıkla.