Yaşlanma kendi başına bir hastalık değildir. Genellikle çeşitli hastalıklarla ilişkilidir. Beslenme sağlığın korunmasına ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olmada güçlü bir araç olabilir. Yaşlı bir kedi veya köpek için “en iyi” mamanın hangisi olduğuna karar vermek bazen zor olabilir. Evcil hayvanınızın 7, 10 hatta 15 yaşında olması biyolojik olarak "yaşlı" olduğu anlamına gelmez. Yaşlanma süreci cins, genetik ve sağlık sorunları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu nedenle, bir mamanın yaşlı hayvanlar için tasarlanmış olması o mamanın yaşlı kediniz veya köpeğiniz için uygun olduğu anlamına gelmemektedir.
Bireysel farklılıklar yanında yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan beslenme gereksinimleri de değişiklik gösterebilir. Kediler/köpekler ile ilgili daha fazla araştırmaya gereksinim olmasına rağmen (araştırmaların çoğu insanlarda yapılmıştır), yaşlanma genel olarak daha düşük enerji, yağ gereksinimleri ve kas kaybetme ile ilişkilendirilir. Bağışıklık sistemi ve böbreklerin işlevi de yaşla birlikte azalmaktadır. Ancak bu durumun oluşma derecesi hayvandan hayvana göre değişebilir. İnsanlarda yetişkin diyet gereksinimleri yaş gruplarına göre ayrılır: 19-30 yaş, 31-50 yaş, 51-70 yaş ve >70 yaştır. Ancak yetişkin kediler/köpekler 2, 8, veya 15 yaşında da olsa tek grup olarak kabul edilir. Yaşlı kedilerin/köpeklerin gereksinimleri yetişkin kedilerden/köpeklerden farklılık gösterebilir. Bazı evcil hayvanlar aşamalı şekilde başka bir mamaya geçebilir. Ancak bazı yaşlı kediler/köpekler yetişkinler için tasarlanan kaliteli bir ticari mamayı yemeye devam edebilir ve farklı bir mamaya geçmesi gerekmez. Geriatrik hayvanlar için tasarlanan mamalarda yasal bir tanım yoktur. Genç veya orta yaşlı yetişkinlere yönelik mamalarla aynı yasal yönergeler izlenir. Geriatrik mamaların genelde protein, fosfor düzeyinin ve kalorisinin daha düşük olduğu düşünülür. Ancak kullanılan düzeyler firmalara göre değişebilir. Bu nedenle, bazı mamalar hayvanın gereksinim duyduğu düzeyleri diğerler mamalardan daha iyi karşılayacaktır.
Yaygın bir inanış olmasına rağmen, mamada bulunan protein düzeyinin azaltılması yaşlı kedi ve köpekler için faydalı değildir. Yaşlı kediler/köpekler için düşük proteinli diyetler, kas kaybına neden olarak olumsuz etkilere sebep olur. Bu nedenle, kediler/köpekler sadece yaşlandıklarından dolayı düşük proteinli mamalarla beslenmemelidir. Bununla birlikte, yaşlı kediler/köpekler için "optimal" protein seviyesi hala tartışılan bir konudur.
Mamadaki fosfor düzeyinin düşürülmesinin böbrek hastalığı olan evcil hayvanlarda faydalı olduğu bildirilmiştir. Ancak mamada bulunan fosfor düzeyinin düşük olmasının böbrek hastalığı gelişme riskini azaltıp azaltmayacağı bilinmemektedir. Ticari hazırlanan geriatrik mamalarda fosfor içeriği geniş bir aralıktadır. Bu nedenle evcil hayvanınızın fosfor düzeyi düşük bir mama ile beslenmesi gerekiyorsa veteriner hekiminize danışarak evcil hayvanınız için en doğru mamayı belirlemelisiniz.
Geriatrik mamalarda sodyum seviyeleri büyük ölçüde değişir. Genel olarak yaşlı kedi/köpek mamalarında sodyum düzeyinin azaltılmasına gerek yoktur. Ancak kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya böbrek hastalığı varsa sodyum düzeyi düşük mama önerilmektedir.
İnsanlar gibi kediler ve köpekler de yaşlandıkça kilo alabilirler. Obeziteye yatkın hayvanlarda, kalori düzeyinin azaltılması kilo alımını önlemeye yardımcı olacaktır. Ancak tüm hayvanlar yaşlandıkça kilo almaz, bazıları kilo verebilir. Yaşlandıkça kilo veren ancak altta yatan bir hastalığı olmayan kedilerde/köpeklerde, kalori düzeyi yüksek mamalar tercih edilmelidir.
Kedilerde/köpeklerde lif tüketimi bazı bağırsak sorunlarına iyi gelebilir. Tüm yaşlı hayvanlara yüksek lifli gıdaların verilmesi gerektiği doğru bir yaklaşım değildir. Örneğin, ticari hazırlanan yüksek lifli mamaların çoğunun kalorisi düşük olduğundan, kilo kaybı yaşayan hayvanlar için ideal olmayacaktır.
Yaşlı kedinizin/köpeğinizin genel durumu, vücut kondisyonu iyiyse ve kaliteli, dengeli bir mamayla besleniyorsa mamasını değiştirmeniz için hiçbir neden yoktur. Ancak evcil hayvanınızın artrit, diyabet, kanser, diş problemleri, kalp veya böbrek hastalığı gibi yaşlanmayla birlikte sıklıkla görülen hastalıklardan biri varsa, mama değişimi semptomları iyileştirmeye ve hatta hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Mama değişikliği, kedinizin/köpeğinizin sağlığını korumaya ve yaşlandıkça ortaya çıkabilecek hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
Günümüzde birçok kaliteli ticari mama vardır. Bu mamalarda bulunan değişken besin madde içeriği, yaşlı kedinizin veya köpeğinizin sağlığını optimize etmek için birçok seçenek sunar. Veteriner hekiminiz size evcil hayvanınız için en iyi mamayı bulmanıza yardımcı olacaktır.