Köpekler omnivor hayvanlardır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için hayvansal ve bitkisel kökenli gıdalara ihtiyaç duyarlar. Köpekler bazı meyveleri yiyebilir, ancak yaş ve kuru üzüm gibi meyveler köpekler için zehirlidir. Köpeğinize yüksek kaliteli, besin madde yönünden dengeli bir mama verdiğinizde meyve vermenize gerek kalmaz. Ancak ödül olarak köpeğinize meyve verebilirsiniz.
Köpeğinize herhangi bir meyve vermeden önce, hangi meyvelerin köpeğiniz için güvenli olduğuna aşağıdaki listeden bakmalısınız. Obezite, diyabet, idrar taşı vb. rahatsızlığı olan köpeğinize meyve vermeden önce veteriner hekiminize danışmalısınız.
Herhangi bir rahatsızlığı olmayan köpekler yaban mersini, çilek veya karpuz yiyebilir mi? Muz köpekler için zehirli midir?
Köpekler yaban mersini yiyebilir mi?
Evet, köpekler yaban mersini yiyebilir.
Yaban mersininin kalorisi düşüktür. C vitamini, lif, antioksidan ve fitokimyasal (insanlarda kanserle savaşmada etkili bitkisel bileşikler) kaynağıdır. Yaban mersini gece görüşünü iyileştirir. Hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca yaşlı hayvanlarda zihinsel işlevlere yardımcı olur.
Köpekler çilek yiyebilir mi?
Evet, köpekler çilek yiyebilir.
Çilek iyi bir C vitamini, potasyum, lif ve antioksidan kaynağıdır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Boğulmayı önlemek için küçük parçalar halinde veya püre haline getirilerek verilmelidir.
Köpekler karpuz yiyebilir mi?
Evet, köpekler karpuz yiyebilir, ancak köpeğinize vermeden önce karpuz kabukları ve çekirdekleri çıkarılmalıdır. Çıkarılmadan verilmesi köpeklerde boğulmaya veya bağırsak tıkanmalarına neden olabilir.
Karpuzun %92'si su olduğu için köpekler sıcak günlerde severek tüketir. Köpeğinizin serinlemesine yardımcı olur. Karpuz ayrıca potasyumun yanı sıra A, B6 ve C vitamini yönünden zengindir.
Muz köpekler için zehirli midir?
Hayır, muz köpekler için zehirli değildir. Köpekler muz yiyebilmelerine rağmen muzun sindirimi zordur. Muzun kabukları bağırsak tıkanmalarına neden olabileceğinden verilmemelidir.
Muz lif, potasyum, B6 ve C vitamini yönünden zengindir. Muzda şeker miktarı diğer meyvelerden daha fazla olduğu için az miktarda verilmelidir. Küçük parçalar haline getirilerek köpeklere verilebilir.
Köpekler diğer meyveleri yiyebilir mi?
Evet, köpeklere ahududu, kızılcık ve böğürtlen belirli miktarda verilebilir.
Meyvelerin şeker ve kalori düzeyleri düşükken antioksidan ve fitokimyasal düzeyleri yüksektir. Böğürtlen ve ahududu az miktarda ksilitol içerir. Ksilitol, şeker miktarı düşük gıdalarda kullanılan bir tatlandırıcıdır. Fazla miktarı köpekler için toksik etkilidir. Bu nedenle böğürtlen ve ahududu köpeklere az miktarda verilmelidir. Genellikle bu tür meyvelerin köpeklere verilmesi önerilmez.
Köpekler için güvenli olan diğer meyveler
Aşağıdaki listedeki meyvelerin tohumunu veya çekirdeğini çıkardığınız sürece, köpeğinize verebilirsiniz.
- Elma (tohum ve çekirdek çıkarılmalı)
- Salatalık
- Portakal (çok fazla tüketilirse mide-bağırsak rahatsızlığına neden olabilir)
- Mango (kabuk ve çekirdek çıkarılmalı)
- Şeftali (çekirdek çıkarılmalı)
- Armut
- Ananas
Köpekler için güvenli olmayan meyveler
Bu meyveleri köpeğinize vermekten kaçınmalısınız.
Avokado: Posası köpekler için toksik olmamasına rağmen, çekirdeği bağırsak tıkanmalarına neden olabilir. Avokadonun yüksek yağ içermesinden dolayı az miktarı bile bazı köpeklerde pankreatite veya mide rahatsızlığına neden olabilir.
Domates: Olgunlaşmış domates köpekler için toksik değildir. Domatesin veya bitkisinin fazla miktarda tüketilmesi mide-bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.
Kiraz
Üzüm/kuru üzüm/kuş üzümü
Yabani çilek
Köpek mamasına ne kadar meyve eklenebilir?
Meyve miktarı köpek mamasının %10'unu geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.
Köpeğinize güvenli bir şekilde meyve nasıl hazırlanır?
Tüm ürünlerde yapıldığı gibi, meyveleri de köpeğinize vermeden önce iyice yıkamalısınız. Güvenli olarak listelenen tüm meyveler taze veya dondurulmuş olarak verilebilir.
Boğulma tehlikesinin engellenmesi için yavru köpeklere meyveler parçalanarak verilmelidir. Köpeğinizin mamasına meyve ekleyebilirsiniz.
Gaz, kusma ve ishale dikkat etmelisiniz.
Bazı köpekler diğer köpeklere göre daha hassastır. Bazı köpeklere meyve verildiğinde gaz, kusma veya ishal görülebilir. Yüksek lif içeriği nedeniyle fazla miktarda meyve verildiğinde kusma, ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları oluşabilir.
Köpeğinize güvenli bir şekilde meyve vermek istiyorsanız, az miktarda vermeye başlamalısınız. Belirli miktarda meyve vermeye başlamadan önce köpeğinizde sindirim sistemi rahatsızlıklarının görülüp görülmediğini izlemelisiniz.
Sindirim sistemi rahatsızlıklarından herhangi birini fark ederseniz, köpeğinize meyve vermeyi bırakıp veteriner hekiminizi aramalısınız.
Köpekler için hangi yiyecekler güvenlidir?
Köpeğinize bu tür yiyecekleri güvenle verebilirsiniz.
- Kuşkonmaz
- Dolmalık biber
- Brokoli
- Brüksel lahanası
- Kavun
- Havuç
- Kereviz
- Taze fasulye
- Fıstık ezmesi (az miktarda vermelisiniz. Köpekler için toksik olan ksilitol içeren fıstık ezmesi vermemelisiniz.)
- Bezelye
- Kabak
- Pirinç (sade pirinç)
- Tatlı patates
- Kabak
Hangi yiyecekler köpekler için güvenli değildir?
Köpeğinize bu tür yiyecekleri vermemelisiniz.
- Alkol
- Ekmek hamuru
- Kafein
- Çikolata
- Narenciye kabukları
- Sarımsak
- Süt
- Mantar
- Fındık
- Soğan
- Çiğ/az pişmiş et, yumurta, kemik
- Tuzlu yiyecek
- Ksilitol (yapay tatlandırıcı)